Maľovanie podľa čísiel – ako na to?

 

 

 

3469FD3D-FE4C-450F-9539-E157FAB13BB7

 

  

Vytvorte si vlastné umelecké dielo, ktoré bude vyzerať ako od skutočného maliara a vyskúšajte maľovanie podľa čisiel. Ide o výbornú relaxačnú aktivitu pre tých, ktorí chcú svoj čas tráviť kreatívne. Je to skvelá aktivita aj pre vaše ratolesti.

Na výber máte širokú ponuku motívov rôznej náročnosti. Vy si len vyberiete obraz, ktorý sa vám páči a s každým setom dostanete predtlačené plátno s číslami, akrylové farby, ktoré budete potrebovať, štetce v 3 rôznych veľkostiach, farebnú predlohu a háčiky na zavesenie obrazu.

Láka vás maľovanie podľa čísiel na plátno, ale neviete si vybrať motív ani ako začať? Ja vám poradím, ako na to.

Snímka obrazovky 2021-03-10 o 20.47.47

 

Náročnosť obrazov

Keď začínate s novu aktivitou vždy platí, že treba začať od najjednoduchšieho. To platí aj vtedy, ak chcete vyskúšať maľovanie podľa čísiel na plátno. Ťažká predloha by vás mohla odradiť. Vybrať si môžete z nižšej náročnosti a potom postupovať.

  •       Začiatočníci: Sem patria obrazy, na ktorých vyfarbujete väčšie oblé plochy. Čísiel na plátne je menej a preto nepotrebujete ani toľko farieb. Je to ideálny začiatok pre všetkých, ktorí naposledy maľovali štetcom na hodine výtvarnej výchovy. Navyše, tieto jednoduché motívy sú ideálne aj pre deti.
  •       Pokročilí: Predloha je zložitejšia, políčka sú menšie s ostrými hranami. Ideálne pre tých, ktorým maľovanie nie je cudzie.
  •       Experti: Takýto obraz zvládnu tí z vás, ktorých maľovanie podľa čísiel chytilo a majú chuť vyskúšať niečo zložitejšie.  
  •       Super experti: Na takéto obrazy by si mali trúfnuť len skutoční majstri. Políčka s číslami na týchto predlohách sú maličké a farby sa často striedajú. Taktiež už môžete upustiť uzdu svojej fantázie a domaľovať rôzne detaily podľa vašej predstavy.

Na výber máte pestrú ponuku obrazov, aby sa vám ideálne hodili do vášho interiéru. V našej ponuke nájdete farebné zvieracie motívy, rôzne krajinky, známych superhrdinov a slávne osobnosti, kvety, farebné abstraktné mestá a veľa ďalších. Na začiatok by sme vám odporučili niektorý z farebných zvieracích motívov. Neskôr môžete prejsť k realistickejším obrazom s krajinkami a kvetmi.

Taktiež si môžete vybrať obraz s vnútorným rámom alebo bez rámu. Obrazy s rámom sú zabalené v krásnej krabici, takže sú ideálne aj ako darček pre blízkych.


 

Ako začať s maľovaním?

Všetko potrebné dostanete v balení, vy si už len pripravíte pohár s vodou a handričku na utieranie štetca. Akrylové farby v balení sú vodou riediteľné, takže v prípade potreby si môžete farby jednoducho rozriediť pridaním pár kvapiek vody, aby sa vám s nimi lepšie pracovalo. Ja na to používam malú paletku, do ktorej si odoberiem malé množstvo farby, pridám pár kvapiek vody a rozmiešam.

IMG_8396

 

To aký postup si zvolíte je len na vás. Môžete maľovať v poradí podľa čísiel (začnete číslom 1, vymaľujete všetky dieliky s 1, potom 2, atď.) alebo môžete maľovať striedaním farieb, tu ale odporúčame začať v ľavom hornom rohu a pokračovať vpravo alebo dolu, aby ste si farby nerozmazali alebo neotlačili rukou. Samozrejme ľaváci začínajú z pravého horného rohu :)

Taktiež môžete použiť kombináciu vyššie uvedených postupov, túto techniku využívam aj ja. Plátno si imaginárne rozdelím na štvorce. Začínam maľovať v ľavom hornom rohu, vrámci tohto štvorca si vymaľujem všetky dieliky jednou farbou, potom prechádzam na ďaľšie farby. Ak mám vymaľovaný celý štvorec posúvam sa doprava na ďalší. Táto technika mi vyhovuje z dôvodu, že pri nej najlepšie vidím progres.

Akrylové farby schnú pomerne rýchlo, no aj tak sa pre istotu namaľovanej plochy pár hodín nedotýkajte.

884C4F41-8878-4CDE-8971-D303BC501F67 

Tip pre skúsených maliarov: Ak máte skúsenosti s farbami, môžete si z priložených farieb miešať vlastné odtiene, domaľovať rôzne detaily a štruktúry. Nechajte rozprúdiť svoju fantáziu a namaľujte si svoj jedinečný kúsok.

 

Moje skúsenosti

Ak sa vám stane, že vybehnete farbou za čiaru, jednoducho ju utrite handričkou a premaľujte správnou farbou, výhodou akrylu je, že sa po uschnutí pomerne ľahko premaľuje. 

Počas maľovania si nenechávajte nádobky s farbami zbytočne dlho pootvárané. Farby vám začnú hustnúť, čo viete vyriešiť pridaním vody. Taktiež si priebežne a pri výmene farieb aj štetcov umývajte štetce vo vode, ak vám na nich akryl úplne zaschne pôjde ťažko dolu. Suchá akrylová farba je ako guma. 

 

Držím vám palce!

Miška